28 Μαρ 2016

Π.Ο.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ 2016: NIKH ΣΤΟΝ 9ο ΓΥΡΟ ΕΠΙ ΤΟΥ Σ.Ο. Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΚΑΙ 4η ΘΕΣΗ

Νίκη με σκορ 5,5-4,5 πέτυχε ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω στο ματς του 9ου και τελευταίου γύρου του Προκριματικού Ομίλου Α' Εθνικής (Π.Ο.Α.) Αττικής 2016 απέναντι στο Σ.Ο. Νέας Φιλαδέλφειας. Όπως φανερώνει και το σκορ, ακόμη μια φορά είχαμε ένα αμφίρροπο ματς το οποίο όμως έγειρε τελικά υπέρ της ομάδας μας. Τον νικητήριο πόντο αυτή τη φορά έδωσε ο Βασίλης Κασιούμης στη 10η σκακιέρα ο οποίος, μετά από μια δύσκολη παρτίδα όπου και οι δύο παίχτες είχαν τις ευκαιρίες τους, επικράτησε, χάρη στην επιμονή και την εφευρετικότητά του, του Αναστάση Κλειδαρά. Ήταν ο 8ος πόντος του Βασίλη σε 8 παρτίδες  στο πρωτάθλημα (ποσοστό 100%)! Εκτός όμως από το Βασίλη, που ήταν πυλώνας για την ομάδα και σε αυτή τη διοργάνωση, σημαντικές νίκες πέτυχαν ο Σπύρος Τσαγκαρόπουλος επί του Λουκά Κονιστή, η Ειρήνη Λιάπη-Ζενεμπίση επί της Κωνσταντίνας Σερετάκη και η Ιωάννα Διακούλη επί της Κωνσταντίνας Ντάλα.

Με τη νίκη αυτή ο Σ.Ο. Αιγάλεω έφτασε τους 11 βαθμούς σε 9 αγώνες και κατέλαβε την 4η θέση στο τουρνουά. Η 4η θέση δε συνεπάγεται μεν άμεση πρόκριση στην τελική φάση του Ομαδικού Πρωταθλήματος Α' Εθνικής Κατηγορίας 2016 (που θα διεξαχθεί και φέτος στο Ρίο της Αχαΐας το διάστημα 5-10 Ιουλίου 2016) αλλά ο Σ.Ο. Αιγάλεω, ως πρώτη αναπληρωματική ομάδα, έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να κληθεί να αντικαταστήσει κάποια ομάδα που θα αποφασίσει να μη συμμετάσχει στην τελική φάση.

Κάνοντας μια σύντομη κριτική της παρουσίας της ομάδας στη διοργάνωση μπορούμε να πούμε ότι ο Σ.Ο. Αιγάλεω θα μπορούσε να έχει τερματίσει ακόμη ψηλότερα στη βαθμολογία αλλά σε αρκετά ματς χάθηκαν καλές ευκαιρίες και έλειψε το κάτι παραπάνω που θα μετέτρεπε την ισοπαλία ή την οριακή ήττα σε νίκη. Η ομάδα βασίστηκε ακόμη μια φορά κυρίως στις νεανικές αλλά και στις γυναικείες σκακιέρες τις που, αξίζει και πάλι να τονίσουμε, προέρχονται όλες από τα σπλάχνα της ομάδας. Εκτός από το Βασίλη Κασιούμη με το απόλυτο 8/8, σημαντική συνδρομή είχαν επίσης: ο Σπύρος Τσαγκαρόπουλος με το εξαιρετικό 6,5/8, ο οποίος έσωσε την τιμή των ανδρικών σκακιέρων (οι οποίες δεν απέδωσαν καλά, η αγωνιστική απραξία έχει το τίμημά της...), η Φιλίππα Λιάπη-Ζενεμπίση με 5/8 και πολύ καλές παρτίδες στην σκακιέρα των νεανίδων <20 ετών, η Ειρήνη Λιάπη-Ζενεμπίση με 4,5/8, η οποία παρά την προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις δεν έλειψε από κανένα ματς και απέδωσε εξαιρετικό σκάκι απέναντι σε έμπειρες και ισχυρές αντιπάλους στη γυναικεία σκακιέρα, η Ιωάννα Διακούλη που αν και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στον Π.Ο.Α. και έχοντας αγωνιστική εμπειρία λίγων μηνών πέτυχε ένα αξιοπρεπέστατο 4/8 (50%) και έδωσε κρίσιμους πόντους στην ομάδα στη σκακιέρα των νεανίδων <16 ετών ενώ θετική ήταν και η παρουσία των Γιώργου Σταματάκη (2/3), Γιώργου Καραγιάννη (2/3), Παναγιώτη Καλόφωνου (2,5/6) και Νίκου Καυκαλά (1,5/4) στις νεανικές αλλά, όταν χρειάστηκε, και στις αντρικές σκακιέρες.

Η τελική βαθμολογία του Π.Ο.Α. Αττκής 2016 έχει ως εξής:

1. Α.Ο. "Τρείς Αστέρες"    15 β.
2. Α.Σ. Παπάγου            14 β.
3. Σ.Ο. Κορυδαλλού         12 β.
4. Σ.Ο. Αιγάλεω            11 β.
5. Σ.Α.Σ. Κορωπίου          9 β.
6. Α.Ο. Κηφισιάς            8 β.
7. Σ.Ο. Νέας Φιλαδέλφειας   7 β.
8. Σκακιστική Άνοιξη        7 β.
9. Πανελλήνιος Γ.Σ.         7 β.
10.Α.Ε.Κ.                   0 β.

Α.Ο. "Τρεις Αστέρες", Α.Σ. Παπάγου και Σ.Ο. Κορυδαλλού προκρίνονται απευθείας στην τελική φάση του Ομαδικού Πρωταθλήματος Α' Εθνικής Κατηγορίας 2016 ενώ Πανελλήνιος Γ.Σ. και Α.Ε.Κ. υποβιβάζονται στη Β' Εθνική Κατηγορία.

Η αναλυτική βαθμολογία, τα αποτελέσματα και τα στατιστικά (ατομικά και ομαδικά) του φετινού Π.Ο.Α. της Αττικής είναι διαθέσιμα εδώ, τα πλήρη αποτελέσματα και στατιστικά του Σ.Ο. Αιγάλεω είναι διαθέσιμα εδώ ενώ τα φύλλα αγώνος όλων των γύρων είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. εδώ.