27 Δεκ 2014

ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΤΟ 2ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ!

=================================================================
Ενημέρωση 5/1/2015:

Με τη συμμετοχή 100 σκακιστών σε 12 πόλεις διεξήχθη την Κυριακή 4/1/2015 το 2ο Κύπελλο Ελλάδας στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων
  • Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου (σε .pdf και .docx). 
  • Δείτε την αρχική ανεπίσημη βαθμολογία (σε .pdf και .xls)
  • Δείτε τα 14 προβλήματα που τέθηκαν προς λύση (σε .pdf)
  • Δείτε τις λύσεις των προβλημάτων με επεξηγηματικά σχόλια (σε .pdf)
=================================================================

Το εντευκτήριο του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω θα είναι ένας από τους χώρους που θα φιλοξενήσει το 2ο Κύπελλο Ελλάδας στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015 στις 11.00 π.μ. Μετά την, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση, το Κύπελλο Λύσης φιλοδοξεί να καθιερωθεί σαν θεσμός, παίρνοντας σταθερή θέση στο ελληνικό καλεντάρι.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό λύσης που:
α) απευθύνεται τόσο σε έμπειρους λύτες όσο και σε σκακιστές που ελάχιστα ή και καθόλου έχουν ασχοληθεί με τα σκακιστικά προβλήματα
β) θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε πολλές ελληνικές πόλεις, με κοινά θέματα και ενιαία βαθμολόγηση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους σκακιστές να γνωρίσουν τον κόσμο του Καλλιτεχνικού Σκακιού.

Στο διαγωνισμό θα δοθούν προς λύση 14 προβλήματα από όλες τις "επίσημες" κατηγορίες (4 ορθόδοξα δύο κινήσεων και από 2 ορθόδοξα τριών και περισσοτέρων κινήσεων, βοηθητικά, αντίστροφα και σπουδές) και οι διαγωνιζόμενοι θα προσπαθήσουν να λύσουν όσο περισσότερα μπορέσουν μέσα στο χρόνο των 2,5 ωρών. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να είναι επιλύσιμα ακόμη και από άπειρους -στον τομέα αυτόν- σκακιστές, ενώ τα υπόλοιπα είναι επιπέδου διεθνών διαγωνισμών

Φυσικά πολύ χρήσιμο έως απαραίτητο θα ήταν οι αρχάριοι στη λύση να κατατοπιστούν εκ των προτέρων για το είδος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν, τον τρόπο γραφής των απαντήσεων, τις συνθήκες κλπ. Για το σκοπό αυτό υπάρχει υλικό στην ιστοσελίδα του κ. Μανώλη Μανωλά για το Καλλιτεχνικό Σκάκι εδώ (με χρήση υπερσυνδέσεων επί της παρούσας προκήρυξης). Συγκεκριμένα: α) Περιγραφή όλων των επίσημων κατηγοριών και του τρόπου γραφής των λύσεων β) Ειδική αναφορά στα Βοηθητικά και τα Αντίστροφα γ) Διαδικτυακές προτάσεις για να βρείτε προβλήματα δ) Το γλαφυρό άρθρο του Παναγιώτη Κονιδάρη "Η συνωμοσία των λυτών": εδώ ε) Λεπτομερέστερη και επιστημονικότερη παρουσίαση του Καλλιτεχνικού Σκακιού, για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο θέμα.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε Ηλιούπολη, Αιγάλεω, Τριανδρία, Πάτρα, Χανιά, Πρέβεζα, Ερμούπολη, Πτολεμαΐδα, Σάμο, Δράμα και Άγιο Κήρυκο,  Η ώρα έναρξης (11.00 π.μ.) θα τηρηθεί πολύ αυστηρά για ευνόητους λόγους (ανάγκη ταυτόχρονης έναρξης σε όλες τις πόλεις). Συνιστούμε σε όσους δεν έχουν εμπειρία τέτοιων διαγωνισμών, να προσέλθουν αρκετά νωρίτερα (30-40 λεπτά) ώστε να λύσουν με άνεση τυχόν απορίες τους.

Για το Αιγάλεω υπεύθυνος είναι ο Αποστόλης Τσιροπούλας, τηλ. 6973-585331, e-mail: apostsirop@hotmail.com. Υπενθυμίζουμε ότι το εντευκτήριο του Σ.Ο.Αιγάλεω βρίσκεται Ιερά Οδός & Σούτσου 1, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δαβάκη) έναντι Εθνικής Τράπεζας, τηλ. 210-5910421. Ο χώρος βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό του μετρό στην Αγία Μαρίνα (μπλε γραμμή). Από Πειραιά εξυπηρετούν και οι λεωφορειακές γραμμές: 831, 803 (αποβίβαση στη στάση "Πλατεία Δαβάκη").

Η αναλυτική προκήρυξη του 2ου Κυπέλλου Ελλάδας στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων είναι διαθέσιμη εδώ (σε μορφή .docx) και εδώ (σε μορφή .pdf).