27 Οκτ 2010

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΥΡΙΑΝΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ!

O Δημήτρης Σκυριανόγλου, ο προβληματιστής του Σ.Ο. Αιγάλεω, συμμετείχε σε άλλη μια μεγάλη διοργάνωση! Ο Δημήτρης έχει συμβάλει ενεργά και στη διοργάνωση δυο αντίστοιχων πανελληνίων διοργανώσεων στο Αιγάλεω!
Για 4η φορά (οι προηγούμενες ήταν το 2004, το 2005 και το 2007) η χώρα μας φιλοξένησε το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Καλλιτεχνικού Σκακιού και τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λύσης Προβλημάτων. Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στη Χερσόνησο Ηρακλείου στην Κρήτη στο ξενοδοχείο Nana Beach. Παρών στη διοργάνωση –επίσης για 4η φορά- και ο αθλητής του Σ.Ο.Αιγάλεω και πρόεδρος της επιτροπής Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Σκυριανόγλου. Ο αθλητής μας συμμετείχες τόσο στον ανοιχτό διαγωνισμό (που παραδοσιακά προηγείται του κύριου διαγωνισμού) όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τη Β’ ομάδα της Ελλάδας (η διοργανώτρια χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει με δύο ομάδες). Χωρίς να σημειώσει κάποιο εξαιρετικό αποτέλεσμα ο αθλητής του Σ.Ο.Αιγάλεω είχε αξιοπρεπή παρουσία και στις δύο διοργανώσεις καταλαμβάνοντας την 82η θέση στον ανοιχτό διαγωνισμό και τη 56η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με 21 (στους 60 δυνατούς) και 28 (στους 90 δυνατούς) βαθμούς αντίστοιχα κερδίζοντας συνολικά 40 μονάδες Elo γεγονός που δείχνει ότι τα αποτελέσματά του αν και όχι ιδιαίτερα υψηλά ήταν πάνω από τα αναμενόμενα.
Πάντως, ο φετινός διαγωνισμός θεωρήθηκε ιδιαίτερα δύσκολος. Ειδικά οι σπουδές που τέθηκαν προς επίλυση ήταν πρακτικά "άλυτες", τουλάχιστον στο χρόνο που διατέθηκε στους λύτες, με αποτέλεσμα ακόμη και “θηρία” όπως ο Πολωνός Μούρτζια και ο Ρώσος Εβσέεβ να μη μπορέσουν να λύσουν ούτε μία ενώ ο τελικός Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ο Βρετανός Τζον Ναν έλυσε μόνο μία από τις τρεις που τέθηκαν προς επίλυση... Και στις άλλες όμως κατηγορίες προβλημάτων (π.χ. πολύκινητα, βοηθητικά και αντίστροφα) τα πράγματα δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολα... Το αποτέλεσμα ήταν στην τελική κατάταξη πάνω από το 60% (από τη θέση 27 και κάτω) των λυτών να τελειώσει το διαγωνισμό με βαθμό “κάτω από τη βάση” δηλ. λιγότερους από 45 βαθμούς!
Πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι πρέπει να αναφερθεί και η εκλογή του Χάρη Φουγιαξή στην προεδρία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για τη Σκακιστική Σύνθεση (World Federation for Chess Composition, WFCC), γεγονός που αναγνωρίζει και επισφραγίζει την πολυετή προσφορά του στο χώρο. Σε γενικές γραμμές η διοργάνωση διεξήχθη σε ευχάριστο και “οικογενειακό” κλίμα. Σημαντική συνεισφορά σε αυτό είχαν και τα αδέρφια Νίκος και Σπύρος Καλέσης που επιλήφθηκαν όλων των προβλημάτων και προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν τους πάντες, πολλές φορές κόντρα στην πολιτική και τη θέληση του ξενοδοχείου της διοργάνωσης το οποίο, σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε ο αθλητής μας, έβλεπε τους συμμετέχοντες μόνο σαν “κινούμενα πορτοφόλια”. Αυτό ήταν ίσως και το μόνο ψεγάδι σε μια ομολογουμένως πολύ καλή διοργάνωση.
Αναλυτικές πληροφορίες αλλά και πολύ ωραίες αναφορές στη διοργάνωση υπάρχουν τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα: http://www.chessfed.gr/wccc2010/ όσο και στο ιστολόγιο του Γάτου του Σρέντινγκερ: http://skakistiko.blogspot.com/2010/10/blog-post_20.html αλλά και το εξαιρετικό ιστολόγιο του Μανώλη Μανωλά για το καλλιτεχνικό σκάκι: http://kallitexniko-skaki.blogspot.com/